ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Σπήλαιο είναι ανοικτό όλο τον χρόνο Καθημερινά,Αργίες και Σαββατοκύριακα ως εξής:

ΙΑΝ-ΦΕΒ-ΜΑΡ-ΑΠΡ 9-5
ΜΑΙΟ- ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 9-6
ΑΥΓ 9-7
ΣΕΠ 9-6
ΟΚΤ- ΝΟΕ-ΔΕΚ 9-5

ΤΗΛ. 2324082045
FAX. 2324082046

email: info@alistraticave.gr

www.alistraticave.gr

Ο Δήμος Ν. Ζίχνης

Συγκεκριμένα μετά την επανάσταση του 1821 δέχτηκε πολλές ελληνικές οικογένειες απ' την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Αυτές οι οικογένειες κυνηγημένες από τον αιμοβόρο και αιμοσταγή Αλή Πασά αναζήτησαν νέα πατρίδα και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αλιστράτη.Σύμφωνα με μια άποψη, η κωμόπολη Αλιστράτης κτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Αγίου Ευστρατίου και υποστηρίζεται ακόμη, ότι το όνομα προέρχεται από τη λέξη Αγιος Ευστράτιος - Αϊ-Στράτης - Αγι-Στράτης - Αλιστράτης - Αλιστράτη.

Κατ' άλλη άποψη η λέξη Αλιστράτη προέρχεται από το Αρχιστράτηγος (Μιχαήλ ή Γαβριήλ) - Αρχιστράτης- Αρχιστράτη- Αλιστράτη. Αλλά ούτε το Αγιστράτη ούτε το Αρχιστράτη φαίνονται να απαντούν πολύ σε επιγραφές, έγγραφα ή κώδικες. Ενώ αντίθετα συναντάμε τα ονόματα Αληστράτη και Αλεστράτη, Αλιστράτιον και Αλέστριον. Μερικοί ξένοι ερευνητές θεωρούν το όνομα λατινικό από τη λέξη "ALISTRATE", που σημαίνει ανάμεσα στις οδούς. Πατριαρχικά σιγίλλια και έγγραφα καθώς και κώδικες της Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας την αναφέρουν με το σημερινό όνομα. Αλλοι λένε ότι το όνομα Αρχιστράτη σημαίνει την αρχή της στράτας (του δρόμου). Κάποιοι τολμηροί δασύνουν την λέξη Αλιστράτη και της δίνουν τη σημασία της στράτας προς τη θάλασσα, όταν ερχόταν κάποιος από τα τενάγη των Φιλίππων. Ετσι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το (άλς - αλός) + στράτα = Αλιστράτη. Όμως τελικά ο καθηγητής Τσικόπουλος και ο Γάλλος περιηγητής Ντετιέ θεωρούν, ότι το όνομα προέρχεται από τον Άγιο Ευστράτιο, την εκκλησία που υπήρχε στην κωμόπολη από παλιά.

Το Δήμο Αλιστράτης συγκροτούν εκτός από την Αλιστράτη,τα δημοτικά διαμερίσματα Αγιοχώρι,Σκόπια,Μανδήλι,Λευκοθέα,και Αγγίστα.Εκτός από την Λευκοθέα και την Αγγίστα που βρίσκονται χαμηλά το ένα απέναντι από το άλλο στις όχθες του ποταμού Αγγίτη,τα υπόλοιπα χωριά είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Μενοικίου.Δίπλα στην Αλιστράτη είναι το Αγιο Χώρι.Λίγο πιο πάνω είναι η Σκοπιά.Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δεί το ιστορικής σημασίας ύψωμα "Μέγας Αλέξανδρος".Λίγο πιο πέρα είναι το Μανδήλι.Στην δεξιά όχθη του Αγγίτη βρίσκεται η Λευκοθέα με τον σιδηροδρομικό σταθμό της.Στην άλλη όχθη του ποταμού βρίσκεται η Αγγίστα.

Επιστροφή...