ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Σπήλαιο είναι ανοικτό όλο τον χρόνο Καθημερινά,Αργίες και Σαββατοκύριακα ως εξής:

ΙΑΝ-ΦΕΒ-ΜΑΡ-ΑΠΡ 9-5
ΜΑΙΟ- ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ 9-6
ΑΥΓ 9-7
ΣΕΠ 9-6
ΟΚΤ- ΝΟΕ-ΔΕΚ 9-5

ΤΗΛ. 2324082045
FAX. 2324082046

email: info@alistraticave.gr

www.alistraticave.gr

Νέα

25/07/2014 // Δημοσιευση στην εφημεριδα Προοδος 22/7/2014

 ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ

ανακαλύψτε το θαύμα της φύσης

της « διπλανής μας πόρτας»

 

Είναι βάσανο ο φίλος που φωνάζει εκδρομή; Θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα αλλά το πορτοφόλι σας θέτει «βέτο», όπως η τρόικα στην κυβέρνηση; Ισως είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι εναλλακτικό και οικονομικό! Μια μονοήμερη εκδρομή προστιθέμενης αξίας και με χαμηλό κόστος αποτελεί η επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης και στην γύρω περιοχή.

Σκεφθείτε ότι σας χωρίζουν μόλις 45 χλμ από ένα διάδρομο που θα σας οδηγήσει σε μια σιδερένια πύλη. Όταν η πόρτα ανοίξει και διασχίσετε τον προθάλαμο θα σας δημιουργηθεί η αίσθηση ότι περάσατε σε μια άλλη διάσταση! Η διαφορά της θερμοκρασίας αισθητή και δροσιστική, μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι κάποτε ζούσαν στα σπήλαια καθώς διατηρούν, πάντα, σταθερή θερμοκρασία.

Αφού, λοιπόν, δροσιστείτε μπορείτε, πλέον, ελεύθερα να εκφράσετε τα επιφωνήματα που σας έρχονται για αυτό που αντικρίζετε! Το θαύμα της φύσης! Ο χρόνος σμίλεψε, ως κορυφαίος γλύπτης τα πετρώματα, δημιουργώντας ένα πραγματικό έργο τέχνης που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σπήλαιο της Αλιστράτης κατατάσσεται  στα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος και πιθανόν και της Ευρώπης.

Οι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών συνθέτουν μια ξεχωριστής ομορφιάς εικόνα που δύσκολα περιγράφεται αλλά πολύ εύκολα κερδίζει τον θαυμασμό σου όταν βρεθείς απέναντί της.

Περιγραφή

Σπηλαίου

Ο προθάλαμος στην είσοδο του σπηλαίου είναι μια μεγάλη αίθουσα ύψους 8 μ. .

Οι κύριοι κλάδοι του σπηλαίου αναπτύσσονται δεξιά και αριστερά της εισόδου και αρχίζουν από ένα μεγάλο θάλαμο, το θάλαμο υποδοχής που έχει διαστάσεις 60 μ. πλάτος, 100 μ. μήκος και 20 - 30 μ. ύψος.

Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Ακολουθούν άλλοι θάλαμοι (αίθουσες) ύψους 8 ή 10 μ.

Από το θάλαμο υποδοχής και πάλι προς τα δεξιά ξεκινά μια δεύτερη στοά ή διάδρομος σχεδόν παράλληλα μ' αυτόν που είδαμε. Εκεί αντικρίζουμε μερικούς εντυπωσιακούς κόκκινους σταλακτίτες, που φέρουν το όνομα "ΦΛΟΓΕΣ"  και το ύψος τους φτάνει τα 35 μ. περίπου. Σ' ένα σημείο οι δύο στοές ενώνονται και συνεχίζουν φαρδύτερες και ψηλότερες, ενώ από την οροφή κρέμονται τεράστιοι και μεγαλοπρεπείς σταλακτίτες μήκους 15 μ.

Υπάρχουν και όροφοι στο σπήλαιο που είναι αμέτρητοι και δεν είναι ακόμη γνωστοί.

Αφού ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο σπήλαιο μπορείτε κατά την έξοδό σας να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό σας ή ακόμα και το ούζο σας στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο. Σε ένα ωραίο περιβάλλον χαλαρώστε απολαμβάνοντας, παράλληλα και λογικές τιμές.

Το σπήλαιο κατά την θερινή περίοδο λειτουργεί καθημερινά από 09:00 έως 19:00.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2324082045, FAX. 2324082046, e-mail: info@alistraticave.gr  και στην ιστοσελίδα: www.alistraticave.gr,www.facebook.com/cave.alistrati

Η τιμή του εισιτηρίου για ενήλικες είναι 8 ευρώ,  για μαθητές δημοτικού 3 ευρώ, μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου,  άνεργοι, πολύτεκνοι και φοιτητές 4 ευρώ, γκρουπ λεωφορείων ενηλίκων 6 ευρώ/άτομο.

Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Σπηλαίου Αλιστράτης προσφέρουμε στους αναγνώστες μας τη δυνατότητα να το επισκεφθούν, κερδίζοντας μία έκπτωση 2 ευρώ. Η έκπτωση ισχύει μόνο για το εισιτήριο των ενηλίκων.

Το φαράγγι

του Αγγίτη

Παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή Σερρών - Δράμας και νότια σε μικρή απόσταση υπάρχει η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρισκόταν η Πύλη του Άδη.Mπορείτε να διασχιζετε το φαρραγγι με τα ποδια η με το τουριστικο τρενακι το οποιο είναι διαθεσιμο από το Σεπτεμβριο.

Ζωολογικός

κήπος

Βόρεια της Αλιστράτης βρίσκεται ο λόφος του Αγίου Κωνσταντίνου. Μια έκταση καλυμμένη από πεύκα με πανοραμική θέα της πεδιάδας της Δράμας, όπου ατενίζει κανείς τον ορίζοντα ακόμη και πέρα από τα βουνά που την περικυκλώνουν.

Όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, διακρίνονται ακόμη και οι κορυφές του ‘Oρβηλου στο βορρά και της Θάσου στα νοτιοανατολικά.

Εκεί βρίσκεται και το δημοτικό πάρκο Αλιστράτης μέσα στο χώρο του οποίου υπάρχει και ζωολογικός κήπος έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001.

Στρουθοκάμηλοι, ελάφια, λάμα, παγώνια, φασιανοί και πέρδικες είναι μερικά από τα είδη που φιλοξενούνται εκεί και μπορεί κανείς να τα παρατηρεί να κινούνται  ελεύθερα στον περιφραγμένο χώρο.

Κιόσκια, θέσεις θέας και άλλοι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, προσφέρουν στους εκδρομείς τις απαραίτητες ανέσεις για να απολαύσουν τη μοναδική θέα, να περάσουν ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης και να εναρμονιστούν με το φυσικό τοπίο.

Το πάρκο

Κυκλοφοριακής

Αγωγής

Στην Αλιστράτη λειτουργεί πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπου οι νεαροί πολίτες παίρνουν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, διδάσκονται τα σήματα του Κώδικα Κυκλοφορίας, ποιός είναι ο τρόπος συμπεριφοράς των πεζών και των οχημάτων και πώς μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια.

Tο πάρκο διαθέτει: Πύργο ελέγχου για την δυνατότητα συνολικής εποπτείας του χώρου, 145 πινακίδες σήμανσης και 2 σηματοδότες, 30 ποδήλατα και 2 ηλεκτροκίνητα  αυτοκίνητα.

Μέσα στον χώρο του πάρκου  λειτουργεί και αναψυκτήριο, που μπορεί να σας προσφέρει καφέ, αναψυκτικό, δροσιστικές γρανίτες, τοστ, πίτσα κ.α.

Ιερά Μονή

Αγίας Κυριακής

Στο δρόμο Σερρών - Δράμας, δύο χιλιόμετρα πριν την κοινότητα Αλιστράτης, σ' ένα καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα, μαζί με την Ι. Μ. Εικοσιφοίνισσας, μοναστήρια, της Αγίας Κυριακής. Κατεστραμμένο επανειλημμένα από τους Τούρκους και του Βουλγάρους κατακτητές, διατήρησε από τα παλαιά μόνο την είσοδό του.

Η ανασύστασή του άρχισε το 1956, οπότε εγκαταστάθηκε η σημερινή Ηγουμένη. Η Μονή αρχικά ήταν ανδρική και κατά το έτος 1906 αριθμούσε 95 Μοναχούς. Σήμερα μονάζουν δύο Μοναχές. Δεν λειτουργεί ξενώνας.

Ώρες επισκέψεων: 08.00 - 12.00 &16.00 - Δύση ηλίου. Η μονή πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου στη μνήμη της μεγαλομάρτυρας Κυριακής.

Αν η περιήγηση σας άνοιξε την όρεξη η Αλιστράτη διαθέτει ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν απόλυτα τις γευστικές σας απαιτήσεις.

Οι προτάσεις μας είναι:

Εδεσματοπωλείο-ταβέρνα Ηδωνίδα Χώρα: Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το καραμελωμένο χοιρινό, τον τζιγεροσαρμά, το γεμιστό ψαρονέφρι, το γεμιστό σουβλάκι και το γεμιστό σνίτσελ. Η «Ηδωνίδα σαλάτα», με αποξηραμένα φρούτα και σος γιαουρτιού αποτελεί μια ιδανική καλοκαιρινή πρόταση.

Cafe-Restaurant Αχιλλέας: Επιβάλλεται να δοκιμάσετε τον τζιγεροσαρμά, που είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματος, όπως και τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια και  το κοκκινιστό μοσχάρι. Κάθε σαββατοκύριακο σερβίρεται αρνί στη σούβλα, καθώς και άλλα παραδοσιακά σπιτικά φαγητά, μαγειρεμένα με πολύ μεράκι και φρέσκα, αγνά υλικά. Τα κρέατα είναι όλα από τα τοπικά κρεοπωλεία. Στην παρασκευή των φαγητών και στις σαλάτες χρησιμοποιείται παρθένο ελαιόλαδο  και αραβοσιτέλαιο στα τηγανητά. Προσφέρουμε ποιότητα, καθαριότητα και άψογη εξυπηρέτηση.

Ταβέρνα Αρχοντικό: Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ριγανάτο, το κοκκινιστό μοσχαράκι και τη μελιτζάνα ψητή στα κάρβουνα που ετοιμάζει η Κούλα Νιώτη. Ολοι οι μεζέδες του εστιατορίου είναι χειροποίητοι. Η διακόσμηση είναι προσεγμένη και ιδιαίτερα φιλική η εξυπηρέτηση.

Επιστρέφοντας από την Αλιστράτη επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στην παλιά γέφυρα του Αγγίτη. Στο νέο πολυχώρο του «Riverland» μπορείτε να κάνετε μια ανασκόπηση της εξόρμησής σας πίνοντας τον καφέ σας. Παραθέτοντας τις εντυπώσεις σας καταπολεμήστε τη δίψα σας με μια δροσιστική μπίρα ή την πείνα σας με ένα κλαμπ σάντουϊτς ή μια πίτσα.

Στο Riverland διοργανώνονται πολλά χάπενινγκ, ενώ υπάρχουν βραδιές με ζωντανή μουσική. Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εμφανιστούν οι Λιδάκης, Αγάθωνας και άλλοι. Οσοι είστε μερακλήδες μπορείτε να ψαρέψετε στο ποτάμι, ενώ μην ξεχνάτε ότι κοντά βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος, τον οποίο υπάρχει δυνατότητα  να επισκεφθείτε υπό την προϋπόθεση ότι θα επικοινωνήσετε με το άτομο που έχει τα κλειδιά.

Λίγα λόγια για τη γέφυρα του Αγγίτη ποταμού στο Σ.Σ Αγγίστας:

Το πέτρινο γεφύρι του Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο γεφύρι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα και έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Πρόκειται για κτίσμα της οθωμανικής περιόδου, το οποίο συνέδεε το νομό Σερρών με τις πόλεις της Δράμας και της Καβάλας και με την περιοχή του Παγγαίου όρους.

Είναι χτισμένο με πελεκητούς πωρόλιθους συνδεδεμένους με ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Το κατάστρωμά του είναι λιθόστρωτο (καλντερίμι) και στις πλαϊνές άκρες του είχε κάγκελα για την ασφαλή διάβαση πεζών και τροχοφόρων.

 Το αρχικό μήκος του ήταν 57μ. και το πλάτος του 5,65μ. Κάποτε, με την κατασκευή δύο βάθρων, η γέφυρα επεκτάθηκε κατά 4 μ. προς τα νότια με σκοπό να διευκολυνθεί η ροή του ποταμού. Επάνω στα βάθρα υπήρχε ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα που στηριζόταν με αλυσίδες και μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Οι Οθωμανοί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σε περιόδους πολέμου σήκωναν το ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του ποταμού.

Η γέφυρα του Αγγίτη συνδέεται και με τον αρματολό Νικοτσάρα, που τον Ιούνιο του 1807, συγκρούστηκε στην περιοχή με τα στρατεύματα του Ισμαήλ μπέη των Σερρών. 

Επόμενος σταθμός το σπίτι σας!!

Καλή επιστροφή.